Laikas bėga, lieka tik prisiminimai...

Prieš kurį laiką amerikietis finansininkas David Gvillo, ieškodamas savo šaknų, atrado, kad jo proprosenelis Lud­ger Gvillo atvyko su tėvu iš Rusijos-Lenkijos (taip pa­vadinta amerikiečių imigracijos dokumentuose). Jo tė­vas buvo daktaras, karo gydytojas, vertėjas Felicijonas Ged­vilas, gimęs Varnių parapijoje, Polipkalnyje, prie Ber­žės (dabar Šilalės rajonas). Nepaprasta jo gyvenimo istorija buvo aprašyta „Vorutos“ žurnale (2020 m., Nr. 2). Trum­pai galima priminti, kad jo tėvas, irgi Felicijonas, buvo Žemaitijos kunigaikštystės matininkas, o pusbrolis Sta­nislovas Juozas – Vilniaus apskrities matininkas. Dabar Dei­vidas siekia apjungti visus pasaulio Gedvilus feisbuko grupėje „Gedvilas Families Around the World“.

Žurnale „Lietuvos bajoras“ (2023 m., Nr. 28) publikuotas didelės apimties straipsnis „Ged­vilai – kilmės ir raidos pa­ieškos“, kuriame apžvelgtos galimos kilmės versi­jos, įvai­rūs šios giminės įvykiai istorijos tėk­mė­je. Senovinis asmenvardis Ged­vilas yra kilęs nuo žo­džių „gedėti” ir „viltis”. Že­mai­­tijoje bajorai Ged­vilai pami­nėti dar Vytauto laikais, kai prie Me­dininkų iš jo ga­vo žmogų Videimaitį. Tad nors yra žino­mi dar anksčiau bu­vę Že­mai­­tijos kunigaikščiai to­­kiu pat var­du, nėra visiškai pa­ti­ki­ma juos susieti. 1586 m. rug­pjū­čio 10 d. valdovo privilegija,

ne­nurodant herbo, bajorystė Žemaitijoje buvo patvirtinta Ste­­­ponui ir Benediktui Pet­ra­­­vi­­­­čiams, Lenartui Mate­jevi­čiui bei Kas­parui Marti­no­vi­čiui Ged­­­vi­lams. Jų tėvonija buvo prie aukš­čiausio Žemaitijos kal­no – Med­­vėgalio, ten kur se­nai­siais laikais buvo Beržės laukas. 1667 m. tarifų surašymo duo­menimis, tuometiniame Pa­vandenės pa­vie­te gyveno net penkios Ged­vi­lų šeimos. Dabar jų rasime ne tik kiekviename Lie­­­tuvos rajone, istorinėse LDK žemėse ar Rusijos pla­tybėse, bet ir daugybėje ki­tų pasaulio šalių.

Gedvilai buvo smulkieji bajo­rai, iki Žemaitijos elito „neprasimušė“, bet vaizdumo dėlei galima pateikti keletą jų paminėjimo Šilalės krašte atvejų senuosiuose aktuose. XVII a. be Ber­žės Gedvilų, šeimos dar turėjo valdas ir gyveno Kves­čiuo­se, Vartulėnuose, Jau­no­da­voje (Karšuvos pavietas), Kan­tau­tuo­­­­se, Bruštunuose (Šiau­du­vos pavietas), Kaštau­na­liuose, Bur­­niuose (Pajūrio pa­vietas). XVI a. teismų knygose yra įrašai, kad tokiose Beržės vietose, kaip Angiltinių Piva, Pokalnajai, Kal­nų Pogirda, nupirkti „šmotai ariamos žemės“, Antdaubės ir kitos pievos, Vaskiškių laukai, Šila­miškio krūmynai, dvarelis Dau­mantiškėse ar iškeistas „pelių laukas“ Medžiamiškiuose.

Vienas iš Gedvilų, pardavęs gabalą Beržės, žemę Vaskiškėje, Greiviuose, Antaukštoje, Med­vė­­galio kalne, nupirko dalį Kves­čių dvaro Poižnėje – prie Ižnos upės Karšuvos valsčiuje, o že­mę Popelianio trakte sukeitė su žeme Kvašiuose. Kitas parda­vė pusę Možrimaičių dva­ro Šiau­­duvos valsčiuje ir pras­tes­nes žemes Skur­bi­nuo­se (Pa­jū­rio valsčius). Būta nesutarimų su kaimynais ar net giminaičiais. Štai susitarta su Jo­kū­baičių akalicos šlėkta dėl Juod­­šakių valdų ribų Pajūrio paviete, bet kitu atveju kartu su Skin­deriais, Biržiškomis byli­nė­tasi su Jaciničiais dėl žemės valdų ribų pažeidimo bei nuostolių padarymo Nedojės ir Juodšakių žemėse dabartiniame Šilalės ra­­jone.

Buvo ir kitokių sandorių, kai nupirkta nelaisva „merga“ (devka) ar „bernas“ (parob­kas), susitaikymų dėl sumuši­mo ar „gvoltiško užvažiavimo“ taip va­dinamoje Šilo Miško brastoje Piau­lės upėje nupirktose žemėse Vaskiškėse ir Dau­man­tiš­kėse. Paragaudžio bajor­kai­my­je bylinėtasi su vienu kaimynu, kuris, švedų kareivių padedamas, niokojo jų valdas bei veržėsi į Mankiškių dvarelį. Įdomus atvejis užfiksuotas 1597 m., kai Mykolas išlaisvina „nuo bet kokios nelaisvės ir amžinai palieka laisvą“ savo tarną belaisvį maskvietį („polonenika mosk­vitina“) Joną Fedorovičių ir duo­da jam amžinam naudojimui ariamos žemės, vadinamos Sa­kov­čizna, Beržės dvare.

Įvairūs Gedvilų palikuoniai bu­vo bent 7 herbų turėtojai. Ba­jorystės bylose Rusijos valsty­bės istorijos archyve Sankt Pe­terburge yra daug informacijos apie juos. Kaštaunalių arba Vai­kių Lauko dvaro Laukuvos seniūnijoje savininkai 1689 m. buvo Balnakilpės herbo Ged­vi­lai, vėliau nupirkę šalimais Pa­verkšnio užusienį, prasiplė­tę į Grimzdus, Rubiškius, Silvest­riš­kes, Lembą, Kalnyčius ir turėję 60 valstiečių kiemų. Kai kurie iš jų palaidoti Kaštaunalių kapinėse, prie kelio į Laukuvą.

Šeptickio herbo Gedvilai per giminystę su Stanevičiais valdė ne tik Gaštynų dvarą (už Kur­tuvėnų) ar kitas valdas, bet ir Kaukoliškes-Jaunodavą, Košius (Kvašius) prie Kaltinėnų. Jau vėliau, apie 1790 m., matininkas Felicijonas už 6400 tinfų prūsiškų monetų („karunkinių“) nu­sipirko Beržę-Polip­kalnį.  

Dolivos herbo Gedvilai kilę iš Beržės dvaro (Pavandenės valsčiuje). Tą patvirtino Žemaitijos žemės teisme įregistruotas 1571 m. pardavimo įrašas, kai Ste­ponas padidino savo dvarą įsigytomis žemėmis. Tad ten buvo ir Beržės-Gedviliškių dvaras, be to, palikuoniai turėjo dvarus ar valdas, kaip vėlgi Kal­nyčius (su Kelpšiškiais, Mi­lei­­šiškiais, Narušiškiais) Para­gau­­­dyje (Pajūrio valsčiuje, prie Kvė­­darnos) ar Palokystyje. Ke­le­­tas tos linijos Gedvilų, kaip Kazi­mie­ras ir Jonas, matyt, po 1863 m. sukilimo buvo žandarų priežiū­roje ir išbraukti iš bajorų, An­tanas Jeronimas ištremtas į To­bolsko guberniją. 

XIX a. iš senųjų valdų Šilalės rajone Gedvilai beturėjo žemės Polipkalnyje (120 dešimtinių), Grimzduose ir Pakalnyčiuose, o iš neminėtų vieto­vių dar valdė Siautelų dvarą Lau­­­ku­vos pa­rapijoje, žemes Da­niluo­se ir Prie­nuose-Zda­niš­kė­se Kaltinė­nų valsčiuje. 

Nors šiuo metu vietovės Ged­vilaičiai, Gedviliai, Gedvilai oficialiame Adresų regist­re yra paminėtos tik Kelmės ra­jo­­­ne, anksčiau tokių vietovių buvo daug daugiau. Štai XVI a. senovės Žemaitijos vietovardžių žodyne jų įrašyta bent 12. 

Virgilijus LUKOŠIUS