Tarptautinės reikšmės festivaliai – jau netrukus

Mėnesio pradžioje visoje Lietuvoje vyravo Mindauginių, folkloro, etnografijos renginiai, o artimiausiu metu planuojami koncertai, ku­riuose akcentuojami svečiai iš užsienio – tarptautinės reikšmės projektai bus organizuojami ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir mažesniuose. 

Praėjęs savaitgalis prasmingas kultūriniais renginiais buvo ir Šilalės rajone – nuskambėjo 17-asis Medvėgalio menų festivalis, dvi dienas šurmuliavo Bijotai, kur plūdo jau penktąjį kartą vykstančio vasaros festivalio gerbėjai, į savo šventes kvietė bendruomenės. Be to, prasmingai užbaigtas ir penkias dienas trukęs Bilionių pleneras bei etnokultūrinė stovykla „Etnokultūros kūrybinės dirbtuvės“.

Ateinantį penktadienį, liepos 28 d., šilališkiai ir vėl raginami nesėdėti namuose – nuo 19 val. į Šilalės pušyną kviečia linksmos muzikos festivalis „Brizgėls“, kur netrūks nei geros muzikos, nei kitokių pramogų, liepos 29 d. (šeštadienį, nuo 19 val.) Vasaros šventę rengia Traksėdis. 

Tauragėje tęsiasi tarptautinis festi­valis „Džiazo dienos Tauragėje 2023″ – liepos 26 d., 18 val., Pilies kiemelyje pa­sirodys išskirtinis mambo muzikos big­bendas „Orkesta Mendoza”, kuris kvies visus šėlti kartu. Organizatoriai intriguoja, jog tai yra viena įdomiausių šiandienos grupių, kuri apjungia mambo, cumbia, bliuzą ir viską paskanina sodriais psichodeliniais atspalviais. 2016 m. grupės albumas „Vamos A Guarachar!“ buvo pripažintas geriausiu Lotynų Amerikos muzikos albumu. 

Sekmadienį prasidėjo Vilniaus 700 metų jubiliejui skirta Vilniaus performanso meno bienalė. Pagrindinę prog­ramą atidarė menininkių Eglės Budvytytės ir Marijos Olšauskaitės performansas „Song Sing Soil“, kuriame tyrinėjama perskyra tarp beformiškumo ir formos, tarp gyvybės ir mirties sferų, tarp reikšmių kūrimo bei jų ardymo. Vilniaus performanso meno bienalė – tai naujas tarptautinis renginys, skirtas šiuolaikiniam performanso menui ir organizuojamas Vilniaus miesto galerijos „Meno niša“. Pagrindinė programa vyksta liepos 23 d.–rugpjūčio 6 d., o per dvi savaites bus pristatyti 38 menininkai, iš viso surengsiantys 31 pasirodymą net 17-oje skirtingų Vilniaus lokacijų. Išsamią prog­ramą galite rasti vilniusbiennial.com, beveik visi renginiai – nemokami.

Kitą savaitę Nida kviečia į 23-iąjį „Nida Jazz Maratoną“. Jau tapęs tradicija ir išskirtiniu muzikinio meninio patyrimo simboliu, festivalis pristatys įspūdingą muzikinę programą, atkreipdamas dėmesį į džiazo grožį ir jo neįtikėtiną įvairovę. Festivalis vyks prieplaukoje prie marių, o pirmasis koncertas bus surengtas Tomo Mano namelyje. Rugpjūčio 3 d. festivalį atidarys Lembit Saarsalu (Estija) ir Leonidas Vintskevichius (Lietuva). 

Įpusėjo visoje Lietuvoje vykstantis skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“, organizuojamas iki rugpjūčio 31 d. bei skatinantis visuomenę domėtis literatūra, skaitymu. Gyventojai kviečiami perskaityti 5 knygas pagal tam tik­ras temas-užduotis ir užsiregistruoti savo bib­liotekoje. Įveikę iššūkį varžytuvių pabaigoje bus apdovanoti prizais, o laimėtojai bus renkami burtų keliu.

Kotryna PETRAITYTĖ