Skvere sukosi šokėjų poros

Praėjusį savaitgalį šoko visa Lietuva – tautiniai šokiai vienai valandai apjungė visus miestus, miestelius ir net užsienio lietuvių bendruomenes. Šiemet šilališkiai akcijos „Visa Lietuva šoka“ dalyviai prisijungė ir prie Europos paveldo dienų – galėjo nusivyti tautinę juostą, o šio amato paslapčių mokė Norkaičių (Tauragės r.) tradicinių amatų ir etnokultūros centro atstovė Jolanta Geštautienė.

Etninės kultūros akcija „Visa Lietuva šo­ka“ organizuota aštuntą kartą, o rugsėjo 15-osios vakarą visa šalis virto viena didžiule šokių švente. Šilalės šokėjai rinkosi prie savivaldybės esančioje aikštėje, kur Šilalės kultūros centro direktorės pareigas laikinai einanti Irmina Kėblienė paskelbė ir šių metų konkurso „Visa mokykla šoka“ laimėtojus. 

Šiemet iš viso jame dalyvavo net 98 Lie­tuvos ugdymo įstaigos ir 83 jį sėkmingai baigė. Pasak I. Kėblienės, pirmajame konkurse gebėjimu įtraukti kuo daugiau rajono mokyklų išsiskyrė Šilalės rajonas (iš 16 ugdymo įstaigų konkurse tuomet dalyvavo 11). Tačiau į šiemet vykusį jau penktąjį konkursą įsitraukė tik trys: Laukuvos Norberto Vėliaus (koordinatorė Olga Jogminienė), Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio (koordi­natorė Ilona Raudonienė) ir Kvėdarnos Ka­zimiero Jauniaus gimnazijos (koordinatorė Gražina Pameditienė). Tiesa, aktyviai prie­ šokių populiarinimo prisidėjo ir lopšelis-darželis ,,Žiogelis“, Dariaus ir Girėno progimnazija, Simono Gaudėšiaus bei Pa­jū­rio Stanislovo Biržiškio gimnazijos ir kt. Šiais metais šilališkiai rengė ,,Šilo gegužinę“,­ kurioje šurmuliavo apie 400 dalyvių iš Ši­la­lės, Tauragės, Kelmės, Šiaulių, Mažeikių, Klai­pėdos, Telšių, Plungės ir kt. rajonų. Tokie ren­giniai, pasak Kultūros centro vadovės, yra svarbūs, nes tradicinius šokius puoselėjantys vaikai ir jaunuoliai gali pamatyti, kiek daug turi bendraminčių, susirasti draugų, o mokytojai – užmegzti glaudesnius bendradarbiavimo ryšius su etninės kultūros puoselėtojais, folkloro ansambliais. 

Šiųmečiame konkurse Šilalei atiteko ant­ros vietos prizas, mus nurungė tik Mažeikių rajonas, trečioje liko Vilniaus miesto, Kauno ir Prienų savivaldybės.

Bet gimnazijų kategorijoje šilališkiai buvo nepralenkiami – pirmos vietos prizai išdalinti visoms trims (Kaltinėnų, Laukuvos ir Kvėdarnos) gimnazijoms. 

Žydrūnė MILAŠĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 19 rugsėjo 2023 08:35