Kartu – iki Ukrainos pergalės!

Ingrida Herulcaitė-Ašmontienė savanoriauja Kau­ne įsteigtame labdaros ir paramos fonde „Saugus prie­globstis LT“ („Safehaven LT“). Nors fondas gy­vuoja dar palyginti neseniai, Ingrida įsitikinusi, kad jo veikla, siekiant visokeriopai padėti karą ken­čian­tiems Ukrainos žmonėms, už gimtąją žemę kovojantiems kariams yra labai svarbi ir reikšminga.

„Į savanorystę įsijungiau nuo pirmos Rusijos invazijos į Uk­rainą dienos. Pradžioje, kaip visi prisimename, svarbiausia buvo karo pabėgėlių evakuacija nuo sienos su Ukraina, kur suplūdo šimtai tūkstančių civilių: moterų, vaikų, senelių. Taip pat atsiliepė­me į pagalbos prašymus iš okupuotos Bučos, Hersono – reikėjo gelbėti tuos, kurie išliko gyvi. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi daugybe savanorių, kurie nepabūgo pavojingų situacijų, negailėjo savo transporto, o kai kada net rizikavo gyvybe. Kiti, komunikuodami socialiniuose tinkluose, stebėjo, aiškinosi ir teikė informaciją, kokia kryptimi įmanoma ir saugiau važiuoti, nes keliai buvo blokuojami. Savanoriai prisidėjo prie pabėgėlių apgyvendinimo, organizavo maisto, drabužių bei kitų išgyvenimui būtinų dalykų rinkimo, koordinavo jų paskirstymą. Teko įdėti nemažai pastangų, susiklausymo, nes visa tai užklupo staiga, buvo nauja, viską reikėjo daryti neatidėliojant – čia ir dabar. Sutikau daugybę šaunių žmonių, kurie savanorystės ėmėsi su užsidegimu, atsidavimu, patyrėme įvairių situacijų, kurias įveikėme visų sutelktomis jėgomis“, – pasakoja savanorė.

Ingrida teigia, jog pra­džioje kiauras dienas netildavo telefonas, žmonės skambinda­vo, dalindavosi informacija, siūlė pa­galbą, paslaugas bei pan.

„Tai neįtikėtinas jausmas, kai jauti bendrystę, atjautą bei palaikymą tiems žmonėms, kurie pavojuje. Esu įsitikinusi ir visiems sakau, kad savanorystė nėra joks įpareigojimas, tu jos imiesi laisva valia. Bet tai daryti gali kiekvienas – socialiniuose tinkluose atsiliepti į pagalbos prašymą, juo pasidalijant bei pan.“, – sako Ingrida.

Baigiantis antriems karo Uk­rainoje metams, paramos pobūdis, pasak savanorės, perėjo į kitą lygį.

„Todėl ieškome būdų, kaip į savanorystės veiklą įtraukti kuo daugiau verslininkų, kurie galėtų paremti termovizorių, dronų, mašinų bei kt. būtinų dalykų įsigijimą. Fronte Uk­rainos kariams visa tai yra gyvybiškai svarbu. Beje, labai džiaugiamės, kad mūsų fondas prisidėjo, išsiunčiant į Ukrainą greitosios medicinos pagalbos automobilį.

Svarbiausia fondo veikloje yra įsitikinimas, kad būsime su Ukrainos tauta kartu iki visiškos pergalės, palaikydami ukrainiečių kovinę dvasią. Tad nevalia atsipalaiduoti, negalima pavargti ar „priprasti“ prie karo, kuomet kasdien žūsta kariai, civiliai, moterys, vaikai“, – akcentuoja Ingrida.

O kad senjorė Vida ėmėsi savanoriškos akcijos ir dovanoja pačios megztų kojinių, pasak Ingridos, labai pagirtina: „Kariams fronte žiemos metu ypač reikia šiltų kojinių, apatinio trikotažo ir termo drabužių“.

Kaip jau buvo skelbta, fondas „Saugus prieglobstis LT“ organizuoja akciją „Kalėdos batų dėžėje“.

„Jos metu savanoriai ruošia ir veža kalėdines dovanas Ukrainos kariams bei vaikams. Jos renkamos iki gruodžio 15 d., prašome apie tai informuoti tel. (8-685) 2-49-65 arba el. p.: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., kad galėtume suderinti jų surinkimą.

Dovanoti galima termo rūbų, pašiltinimų į batus, taktinių pirštinių, vaistų nuo skausmo ir peršalimo, šildančių tepalų ir pleistrų, gertuvių, šokolado, riešutų, kavos, arbatos, žygio stalo įrankių, žiebtuvėlių ir žibintuvėlių, drėgnų servetėlių, megztų kojinių (dovanų vynioti į popierių nereikia – viskas saugumo sumetimais yra tikrinama). Ant dėžutės reikėtų nurodyti, kam dovana skirta: kariui (-ei) ar vaikui.

Parašykime ir atviruką ar laiškelį (į ukrainiečių kalbą išversti gali padėti Google vertėjas), palinkėkime stiprybės, perduokime, kad Lietuva visada bus kartu ir palaikys. Palikime ir savo kontaktus – galbūt sulauksime padėkos ar patvirtinimo, kad dovanėlę gavo.

Raginu prisidėti prie akcijos visuomenines organizacijas, mokyklas, pavienius asmenis – tikėkime Ukrainos pergale“, – kviečia savanorė Ingrida.

Eugenija BUDRIENĖ

Nuotr. iš pašnekovės albumo