Pavasaris su knygomis, kinu ir muzika

Paskutinę kovo savaitę šalyje vy­kusius kultūros renginius apkartino žinia apie Ukrainoje žuvusį Lie­tuvoje ir pasaulyje gerai žinomą režisierių Mantą Kvedaravičių, kuris į šalį bu­­vo išvykęs dokumentuoti vyks­tan­čio karo...

Dėl režisieriaus žūties buvo pakore­guota ir Vilniaus tarptautinio kino festi­valio „Kino pavasaris“ uždarymo renginio programa. Po itin santūrios apdovanojimų ceremonijos publika pakviesta pažiūrėti dokumentinį M. Kve­da­ravičiaus filmą „Mariupolis“, 2016 m. da­ly­vavusį Berlyno kino festivalyje.

Šių metų „Kino pavasario“ Europos ilgametražių debiutų konkurse dalyvavo 10 filmų. Geriausia Europos debiutų konkurso aktore pripažinta Marina Redžepovič iš Kroatijos, sukūrusi vaid­menį Sonjos Tarokič filme „Mokytojų kambarys“. Geriausio aktoriaus apdo­va­nojimas įteiktas Giedriui Kielai už vaid­menį Lauryno Bareišos filme „Piligrimai“. Geriausiais režisieriais pripažintas kūrybinis duetas Helena Girón ir Samuelis M. Delgado už juostą „Jie neša mirtį“, geriausiu debiutiniu filmu – serbų režisieriaus Marko Grba Singho „Tvirtovė“. Trumpame konkurse varžėsi 35 kino juostos. Nugalėtoju tapo lenkų režisierės Martos Pajek filmas „Neįmanomos figūros ir kitos istorijos. I dalis“. 

Panevėžio, Juozo Miltinio dramos teat­re vienuoliktą kartą įteikti rašytojos Gab­rielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai „Tarnaukite Lietuvai“. Šiemet jie įteikti šešiolikai laureatų, tarp kurių ir mūsų kraštietis Kazys Misius – istorikas, kraštotyrininkas, moks­lo darbuotojas. 

Šeštadienį, tarptautinę Vaikų knygos dieną, Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje apdovanoti geriausių praėjusių metų knygų vaikams ir paaugliams kūrėjai. Kasmet premijas gauna geriausi vaikų knygų rašytojai, iliustruotojai, vertėjai. Prano Mašioto premija už geriausią metų knygą vaikams ir paaug­liams šiemet atiteko Dainiui Gintalui už knygą „Ajerų kisielius, arba varnos, var­vekliai, varanai ir varlės“. Adomo Druk­tenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią vertimą paaugliams įteikta Rai­mondai Jonkutei už Jakobo We­ge­liaus knygos „Žudiko beždžionė“ ver­ti­mą iš šve­dų kalbos. Eugenijos Stra­vins­­kie­nės premija už reikšmingiausią ir me­niš­kiausią vertimą vaikams skirta Ri­tai Ba­ka­nie­nei, iš anglų kalbos išver­tu­siai Me­gan Shep­herd knygą „Slapti Erš­kėt­ro­žių kal­vos žirgai“. Išrinkta ir geriausių paveikslėlių, geriausia metų pažintinė knygos, reikšmingiausias metų debiutas. 

Uostamiestyje balandžio 2 d. prasidėjo klasikinės muzikos festivalis, kuris tęsis iki balandžio 29 d. „Klaipėdos muzikos pavasaryje“ pasirodys aukščiausio meninio lygio orkestrai: Lietuvos nacionalinis simfoninis, Klaipėdos kamerinis bei stygininkų kolektyvas iš Švedijos „O/Modernt“. Vyks nemokami koncertai Šv. Pranciškaus Asyžiečio kop­lyčioje Klaipėdoje. Festivalio progra­­ma – tink­lalapyje kulturopolis.lt.

Lietuva pateikė šiaudinių sodų tradicijos nominacinę paraišką UNESCO Rep­re­zentatyviajam žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašui.

„Tai viena iš tautodailės rūšių. Senovės žmogus pasaulį suprato kaip susidedantį iš dangaus, žemės ir požemio – šios trys sferos ir vaizduojamos sode“, – sakė Marytė Liugienė, asociacijos „Dan­gaus sodai“ vadovė.

Šiuo metu UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąraše yra trys Lietuvos vertybės: kryždir­bystė, dainų ir šokių tradicija bei sutartinės dainos.  

Kotryna PETRAITYTĖ