Kuo panašūs Gapšys ir Trumpas?

Mano patyrimas apie Ameriką ir Donaldą Trumpą labai menkas: Či­kagoje plaukiant upe iš tolo kran­tinėje švietė jo valdo­mas tarptauti­nis viešbutis „Trump“ ir Či­ka­gos bokš­tas, o iš Mi­či­ga­no gatvės užėjus į šio komplekso vestibiulį nustebino nebent didžiulės erdvės, bet ne ištaigingumas ar prabanga. Sako, pats D. Trumpas su svita čia turi du aukštus, nors pagrindinė jo buveinė yra Niujorke, o užsakomi numeriai nėra ypatingai labai brangūs – apie 600–700 dolerių nakčiai...

Šią savo neseną kelionę prisiminiau dabar, kai buvusiam Amerikos prezidentui tapo riesta: gegužės 30-ąją dvylikos Niujorko prisiekusiųjų komisija D. Trumpą pripažino kaltu pagal 34 epizodus – nuo verslo ataskaitų klastojimo iki santykių su 35-erių porno žvaigžde Stormy Daniels (tikrasis vardas – Stephanie Gregory Clifford) 2006 m., nors iki tol jis su trim žmonomis jau turėjo 5 vaikus. Kad ji tylėtų, per advokatą buvo užmokėta 130 tūkst. dolerių. Atrodytų, tai nutiko seniai, kai 45-asis JAV prezidentas dar buvo žinomas verslininkas ir NBC televizijos rea­lybės šou „Mokinys“ vedėjas. Temidės svarstyklės pakrypo ne jo naudai, kai oficialūs kaltinimai dėl nusikalstamų veikų jam buvo iškelti po to, kuomet specia­li komisija ištyrė jo inspiruotą Kapitolijaus  šturmą 2021-ųjų sausio 6 d. Jo metu žuvo penki žmonės.

Kitaip sakant, šis respublikonas – neeilinė asmenybė. Daugelį amerikiečių žavi jo šūkis „Padarykime Ameriką vėl didžią“, tačiau dar daugiau būsimų rinkėjų šių metų Prezidento rinkimuose gali piktintis jo nenuspėjamu elgesiu, iššaukiančiais, su žmogiškomis vertybėmis dažnai nesiderinančiais pasisakymais, radikaliais pareiškimais, na ir, žinoma, išvaizda bei kūno kalba. Bet, kaip sakė vienas politologas, nereikia užmiršti, jog tai – Amerika, ir jai netinka europietiškos demok­ratijos standartai, lyderio samprata bei gyvenimo būdas.

Kuo gi šiuo požiūriu skiriasi Europa nuo Amerikos? Štai tokio tyrimo dar neteko skaityti...

Drįstu teigti, kad nuo Lietuvos – niekuo. Antai vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje su grupe politikų nuteistas ir puspenktų metų laisvės atėmimo bausmę Kauno kalėjime šiuo metu atliekantis parlamentaras Vytautas Gapšys sako, jog, nors ir negali balsuoti dėl įstatymų pakeitimų, įkalinimo įstaigoje jis „dirba Seimo nario darbą“, per padėjėjus teikdamas teisės aktų pataisas. Politikas savo pozicijos nekeičia – iki spalio neatsisakys parlamentaro mandato ir sieks, jog kalėjimo administ­racija leistų jam fiziškai dalyvauti Seimo posėdžiuose. Jis netgi jau yra įregist­ravęs įstatymų projektų ir pasiūlymų ir nori, kad tokia jo veikla būtų pripažinta darbine ir dar už tai gautų atlyginimą... 

Beje, per Prezidento rinkimus jis pasirodė ir TV ekranuose, tačiau ar dalyvaus naujojo Seimo rinkimuose rudenį, dar neaišku.

Įdomu, kad panaši praktika, kai nuteistieji gali dalyvauti politikoje, gyvuoja ir JAV. Antai liepos 11 d., 10 val. Niujorko laiku, D. Trumpo ypač nemėgiamas teisėjas kolumbietis Juanas Merchanas paskelbs verdiktą pagal prisiekusiųjų sprendimą, o po keturių dienų, liepos 15-ąją, įvyks Respublikonų partijos suvažiavimas, kuris turi paskelbti kandidato į JAV prezidentus pavardę. (Kaip tik tuo metu Vašingtone vyks NATO aukščiausio lygio susitikimas). Jeigu teisėjas pareikalaus realios bausmės (D. Trumpui gresia nuo 4 iki 136 metų nelaisvės), ar nuteistasis galės dalyvauti Prezidento rinkimuose? 

Žinoma, byla gali baigtis skiriant baudą, bandomąjį laikotarpį arba politiką pasiunčiant į namų areštą, tačiau klausimas lieka tas pats: ar jis galės dalyvauti politinėse varžytinėse su demokratų kandidatu Joe Bidenu? Atsakymas – taip. JAV įstatymai nedraudžia nuteistajam už nedidelius nusikaltimus (taip mano Ame­rikos ekspertai) dalyvauti rinkimų kampanijoje ir būtų renkamam. Tik Konstitucijos 14-osios pataisos 3-iasis straipsnis numato, jog asmenys, susiję su „riaušėmis ar kitais neramumais“, nukreiptais prieš Konstituciją, negali užimti federalinių pareigų. Bet teismo sprendime tokios nuostatos nėra. 

Dar belieka priminti, kad JAV Aukščiausiasis Teismas kovą panaikino Kolorado valstijos teismo sprendimą neleisti D. Trumpui dalyvauti šių metų Amerikos prezidento rinkimuose.

Tuo tarpu pats D. Trumpas sparčiai renka lėšas ir po nuosprendžio paskelbimo tikisi dalyvauti rinkimų debatuose su J. Bidenu. 

Pasak politologo Kęstučio Girniaus, D. Trumpo komanda nuosprendį ketina skųsti apeliaciniam teismui, o kaltinimus trijose nagrinėjamose bylose paversti pagrindiniu savo kampanijos akcentu, pateikiant D. Trumpą kaip nekaltą auką, nubaustą už tai, jog gina paprastą žmogų ir pagrindines Amerikos vertybes. Politologas mano, kad jis turi šansų užimti 47-ojo JAV prezidento postą, nes vyresnis ir paliegęs jo konkurentas populiarumu atsilieka. Tad demokratų suvažiavime rugpjūtį gali būti patvirtinta nebent Michellės Obamos kandidatūra, kuri taip pat nėra stipri varžovė. 

Įdomi ir kartu juokinga ta Amerikos tvarka. Ir nors galbūt V. Gapšio ir D. Trumpo pavyzdžiai nedera vienas šalia kito, bet taikliai apibūdina iškreiptą ir eiliniam žmogui nesuprantamą mūsų valstybių teisinę sistemą... 

Česlovas IŠKAUSKAS