Spalio 10-oji – Pasaulinė psichikos sveikatos diena – junkitės prie akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“

Kiekvieną dieną psichinius ir emocinius sunkumus patiria didžioji dauguma jaunimo. Kasmet Lietuvoje nusižudo vis dar per daug žmonių. Dabar, kai skaitote šią žinutę, kažkur Lietuvoje paauglys kenčia nuo vienatvės, nes neturi su kuo pasikalbėti.

Įžiebkime viltį jaunų žmonių kasdienybėje, uždekime žalią šviesą jų gyvenimuose!

„Žalia šviesa gyvenimui“ – taip vadinasi jau 4-us metus rengiama nacionalinė kampanija, kuria siekiama atkreipti dėmesį į jaunų žmonių psichikos sveikatą. Paminėkime spalio 10-ąją – Pasaulinę psichikos sveikatos dieną – skatindami jaunus žmones rinktis gyvenimą, ugdytis emocinį atsparumą.

Psichikos sveikata – tokia pat svarbi, kaip fizinė sveikata, todėl derėtų skirti didelį dėmesį ir tam, kaip jaučiasi jauni žmonės bei nepalikti jų vienų. Kaip tik būtina kuo daugiau kalbėti apie būdus ir priemones, kaip galima sau padėti, kai sunku, kaip galima išmokti pasirūpinti savimi ir šalia esančiu, kaip ugdyti savo emocinį atsparumą ir kaip mažinti psichikos sveikatos stigmą visuomenėje.

„Žalia šviesa gyvenimui“ reiškia viltį ir norą gyventi pilnavertį gyvenimą, uždegti žalią šviesoforo signalą atvirumui, santykiui, pokabiui bei empatijai.

Būdai prisidėti prie akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“:

- spalio 10 d. apšviesti žaliai tiltus, miesto pastatus, darboviečių langus. Bent vieną naktį tegul viltis sušvinta žaliai!

- apsirengti žaliai, gaminti žalius kokteilius, gerti žaliąją arbatą – žalia spalva reiškia viltį ir gyvenimą, tegul tai būna priminimas, jog pilnavertis gyvenimas neįsivaizduojamas be subalansuotos psichinės sveikatos.

Būdai, kaip galima skleisti žinią apie akciją:

- spalio 10 d. pasikeisti savo logotipą į žalią, ir tegul tai būna pretekstas socialiniuose tinkluose, komunikacijos kanaluose kalbėti apie psichinę sveikatą ir kaip svarbu ja rūpintis;

- spalio 10-ąją surengti pokalbį, diskusiją ar paskaitą apie psichinę sveikatą bei emocinį raštingumą savo mokykloje, darbovietėje ar organizacijoje. Tegul tai būna diena, kai visi ir visur kalbės apie psichinę sveikatą.

Kasmet prie akcijos jungiasi virš 30 bendruomenių, organizacijų, jaunimo centrų, akcijos žinutę skleidža žiniasklaidos priemonės ir kanalai bei influenceriai.

Junkitės ir Jūs! Padėkite pasirinkti gyvenimą. Paremkite „Jaunimo liniją“!

Savo dalyvavimą patvirtinkite užpildę šią formą: https://docs.google.com/forms/d/12GXNFJnBX3xU5JBoQ5KoYMaZUThn0sbL8iuedb6DFgo/edit

Dalindamasis akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“ akimirkomis, įrašuose žymėk @Jaunimolinija ir #žaliašviesagyvenimui2024 #jaunimolinija.