Bus skiriama parama žemės ūkio valdoms modernizuoti

Rugsėjo 4 d. prasidės paraiškų, skirtų žemės ūkio val­dų modernizavimo paramai gauti, rinkimas. Jas Nacio­nalinei mokėjimo agentūrai (NMA) bus galima teikti iki spalio 31 d.

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veik­los sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ paramą numatyta teikti supaprastinta tvarka. Pa­raiš­kų rinkimo etapui žadama skirti 30 mln. eurų. Di­džiausia galima suma vienam projektui – 50 tūkst. Eur, o 2014–2020 m. laikotarpiu bendra suma negali viršyti 400 tūkst. Eur.

Kokie pareiškėjai galimi

Pagal KPP veiklos sritį paraiškas galės teikti juridiniai ir fiziniai asmenys. Pareiškėjai turi būti ne trumpiau kaip 2 metus iki paraiškos pateikimo nepertraukiamai užsiimantys žemės ūkio veikla, gaunantys iš jos pajamų ir savo vardu įregistravę ūkininko ūkį ir (arba) valdą. Valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, privalo būti didesnis kaip 8000 Eur, išskyrus pripažintus žemės ūkio kooperatyvus, kurie superka ir realizuoja iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus arba supirktus iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus perdirba bei realizuoja iš jų pagamintus maisto ir ne maisto produktus.

Pareiškėjais negalės būti kooperatinės bendrovės, ne­tu­rinčios pripažinto žemės ūkio kooperatyvo statuso. Taip pat nebus priimamos pa­raiškos, pateiktos kartu su partneriais.

Paraiškos NMA turi būti teikiamos elektroniniu būdu, naudojantis Žemės ūkio ministerijos informacine sistema ŽŪMIS, adresu https://zumis.lt. 

Remiama veikla 

Priemonės įgyvendinimo tai­syklėse numatyta paramą skirti pareiškėjams, ketinantiems užsiimti žemės ūkio produktų gamyba, prekinių žemės ūkio produktų (pagamintų (išaugintų) valdoje) apdorojimu (rūšiavimu, pakavimu, surinkimu ir t. t.), per­dirbimu bei tiekimu rinkai arba pripažinto žemės ūkio kooperatyvo iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų supirkimu ir realizavimu, supirktų iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų perdirbimu ir iš jų pagamintų maisto ir ne maisto produktų realizavimu. Pažymėtina, jog apdorojimo bei perdirbimo proceso metu gautas galutinis produktas turi būti nurodytas Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo I priede (išskyrus žvejybos ir akvakultūros produktus).

Parama taip pat galės būti skiriama biodujų gamybai gyvulinin­kystės ūkyje iš jame susidarančių atliekų, bet išlaikant sąlygą, kad biodujos, šilumos ir elektros energija bus gaminama tik ūkio reik­mėms, o biodujų gamybai naudojamas tik pareiškėjo gyvulininkystės ūkyje susidaręs gyvulių bei paukščių mėšlas ir (arba) kitos biologiškai skaidžios atliekos.

Taip pat paramos lėšomis bus galima pasinaudoti, įsigyjant daugiamečių auga­lų – vaismedžių, vaiskrūmių – bei juos sodinant rangos būdu.

Numatyta kompensuoti ir bendrąsias išlaidas, tačiau finansuojama jų dalis turi sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. kitų tinkamų finansuoti projekto išlaidų vertės be PVM ir būti ne didesnė kaip 1000 Eur.

Paramos intensyvumas 

Paramos dydis pareiškėjo projektui apskaičiuojamas, atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas, neviršijant veiklos sričiai nu­statytų paramos intensyvu­mo lygių – iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projek­to išlaidų, kai pareiškėjas vykdo veiklą gyvulininkystės (įskai­tant biodujų gamybą), sodininkystės, daržininkystės, uogininkystės sektoriuose, augalininkystės sektoriuje, – iki 40 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų. 20 proc. punktų didesnis paramos intensyvumas visuose žemės ūkio sektoriuose galės būti taikomas tik pripažintų žemės ūkio kooperatyvų įgyvendinamoms kolektyvinėms investicijoms, tačiau bendras paramos intensyvumas negali viršyti 70 proc. tinkamų finansuoti išlaidų vertės.

Plačiau apie tai – NMA in­ternetiniame puslapyje (www.nma.lt).

Nacionalinės mokėjimo agentūros inform.

Atnaujinta Penktadienis, 08 rugsėjo 2017 08:32