Žemės ūkio darbai: kur gresia pavojai

Per pastaruosius 10 metų žemės ūkyje įvyko 1026 nelaimingi atsitikimai darbe. Iš jų – 46 mirtini. Vien šie­met žemės ūkio įmonėse jau užfiksuotos keturios sun­kios nelaimės.

Kur gresia pavojai? 

Darbai žemės ūkio sektoriuje priskiriami didelės rizikos kategorijai. Pavojingiau­si – mechanizatorių, gyvulininkystės darbuotojų, sandėliavimo (pakrovimo bei iškrovimo), statybos, remonto ir su tuo susiję darbai, kurie reikalauja atitinkamos kvalifikacijos, specialių darbų saugos žinių. Darbuotojai nuskęsta grūdų aruoduose, patiria traumas, nukritę nuo neaptvertų estakadų, transporto priemonių priekabų, juos sužaloja veikiantys įrenginiai, krentantys šiaudų ryšuliai bei pan.

Mechanizatoriams nelaimės gresia, kai dirbama su net­var­kinga technika, savavališkai nuimami apsauginiai įtaisai. Pavyzdžiui, kardaninis velenas kaiščiu užkabina traktorininko rūbus, įsuka juos, nuplėšia ranką dilbio srityje, sužaloja šonkaulius. Taisant gedimus, įrenginiai neišjungiami, mašina leidžiama naudotis pašaliniams asmenims. Darbuotojai sunkiai ir mirtinai susižaloja, nukritę iš aukščio arba į gylį, užkritus ant jų įvairiems daiktams.

Pavojingas yra ir darbas su galvijais. Nereti atvejai, kai žmones sunkiai ar net mirtinai sužaloja pervaromi galvijai.

Kodėl įvyksta nelaimė?

Valstybinė darbo inspekcija atkreipia dėmesį, jog dažniausios nelaimingų atsitikimų darbe priežastys bei darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų pažeidimai kartojasi: nevertinama profesinė rizika, naudojami saugos reikalavimų neatitinkantys įrenginiai, netvarkinga technika. Neretai nepatyrusiems darbuotojams pavedama atlikti darbus, kurių jie nėra apmokyti.

Žūčių, sužalojimų išvengti padėtų, jei vadovai griežtai kontroliuotų, ar darbuotojai laikosi būtinų saugaus darbo reikalavimų, kad jiems neliktų galimybės rizikuoti akivaizdžiai pavojingomis situacijomis.

Technika – tik tvarkinga

Techniką privalu prižiūrėti taip, kad ji būtų saugi naudoti. Prieš pradedant dirbti, būtina įsitikinti, ar įrenginio skriemulių, diržų, dantračių, velenų ir kt. dalių apsauga bei apsauginiai įtaisai uždėti tinkamai, ar yra savo vietoje ir veiksmingi. Negalima leisti dirbti techniškai netvarkingomis žemės ūkio mašinomis, jų techninę būklę reikia nuolat kontroliuoti ir nustatyta tvarka organizuoti apžiūras.

Skolinant arba išnuomojant mašinas, būtina sudaryti laikinosios panaudos (skolinimo) sutartį, aptariant joje laikinojo naudotojo atsakomybę už saugią mašinos eksploataciją.

Darbuotojai turi būti apmokyti

Darbuotojus privalu supažindinti su būtiniausiais reikalavimais, kaip saugiai naudoti įrenginį, užtikrinti, jog šalia savaeigių darbo įrenginių, dirbančių agregatų būtų elgiamasi saugiai. Negalima leisti valdyti mašinų asmenims, neturintiems įgūdžių, atitinkamų pažymėjimų (teisių), neinst­ruktuotiems saugos ir sveikatos klausimais.

Ypatingas dėmesys – jaunam darbuotojui 

Svarbu atkreipti dėmesį į jau­nų žmonių, moksleivių, dir­bančių pas ūkininkus va­sa­rą, pažeidžiamumą. Dėl pa­tirties, įgūdžių, o dažnai ir dėl apmokymo stokos, jie nuskęsta grūdų aruoduose, juos sužaloja veikiantys įrenginiai. Ypatingai instruktuoti bei prižiūrėti privalu dirbančiuosius pirmus metus, ypač jiems atliekant grūdų džiovinimo, sandėliavimo, transportavimo darbus, kurie kelia didelę riziką būti sužalotiems.

Judančios dalys – pavojus čia pat 

Žemės ūkyje dirbama prie įrenginių, mechanizmų ar šalia judančių dalių, prie kurių prisilietęs žmogus gali būti traumuotas. Todėl negalima vilkėti laisvų drabužių, kad jų neįtrauktų ir neįsuktų mechanizmų įrenginiai. Darbo drabužiai turi būti prigludę, būtina naudoti asmenines apsaugos priemones.

Viena iš dažniausių nelaimių su mechanizmais priežasčių - kai, sutrikus darbui, gedimus bandoma šalinti jų neišjungus. Gedimus geriausia tvarkyti tam skirtose dirbtuvėse. Šių darbų negalima pavesti pašaliniams asmenims. Prieš vežant ar velkant prikabinamus žemės ūkio agregatus, būtina juos tinkamai pritvirtinti.

Būtina nušalinti neblaivų darbuotoją

Tikimybė, jog įvyks nelaimė darbe, keliolika kartų padidėja, jei darbuotojas yra neblaivus. Yra pasitaikę, kai net pusė žemės ūkyje mirtinas traumas patyrusių asmenų buvo girti. Todėl įmonių, padalinių vadovai privalo neblaivų darbuotoją nedelsiant nušalinti nuo darbo. Veiksminga priemonė yra dirbančiuosius, ypač vairuojančius automobilius, traktorius, kombainus, tikrinti dėl apsvaigimo.

Valstybinės darbo inspekcijos inform.

Atnaujinta Penktadienis, 08 rugsėjo 2017 08:35