Vėl renkame įspūdingiausio derliaus nuotrauką
Pernai „Šilalės artojas“ pakvietė savo skaitytojus dalyvauti konkurse – siuntėte savo išaugintų gėrybių nuotraukas, o redakcija atrinko tris laimėtojus ir apdovanojo „Šilalės artojo“ prizais. Šiemet konkursą kartojame – laukiame jūsų derliaus nuotraukų ir trumpo aprašymo. Siųskite nuotraukas el. paštu: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., dalinkitės socialinių tinklų profilyje.
Pirmasis rekordišku radiniu pasidalijo Pranas Pocius, atskubėjęs į redakciją su įspūdingu grybu.
„Kad būna tokių apskritai nežinojau, tik dabar išsiaiškinau, kas jie. Pasirodo, šie grybai yra valgomi“, – stebėjosi Pranas.
Vyras grybą (ir ne vieną – augo gal aštuoni ar daugiau) aptiko negyvenamoje sodyboje netoli Kvėdarnos. Giminaitės nekilnojamąjį turtą prižiūrintis žmogus sako iš pradžių pagalvojęs, kad gal prikrito didelių obuolių. Eidamas arčiau stebėjosi, iš kur negyvenamoje teritorijoje išdygo moliūgų, o paspyręs suprato, jog tai grybai.
Didysis kukurdvelkis, mūsų kraštuose vadinamas pumpotaukšliu, kaip skelbia Panemunių regioninis parkas, gali užaugti iki 1–2 metrų apimties ir sverti apie 20 kg, didžiuliai balti rutuliai pievose atsiranda per vieną naktį. Pumpotaukšliai auga liepos–spalio mėnesiais pievose, ganyklose, parkuose ar soduose. Ne taip seniai šie grybai dar buvo įrašyti į Raudonąją knygą (išbraukti nuo 2019-ųjų).
Tai yra valgomas ketvirtos kategorijos grybas. Žinovai sako, kad jauną grybą (kol mėsa balta) galima valgyti tiek termiškai apdorotą, tiek šviežią. Paruošimas labai paprastas: supjaustyti plonais griežinėliais, šiek tiek užberti druskos, pašlakstyti citrinų sultimis bei palikti kelioms valandoms. Skanu ir keptas – tiesiog apvoliotas džiūvėsėliuose ir iškeptas keptuvėje ar ant grotelių. Pastebima, jog šiam grybui reikia daugiau nei kitiems grietinės, sviesto, o šiaip maistinėmis savybėmis didysis kukurdvelkis nenusileidžia net baravykams.
„Kukurdvelkį gerai pažįsta Sibiro gyventojai, ypač medžiotojai, medkirčiai, geologai – tie, kurių darbas pavojingas ir dažnai tenka susižeisti. Tokios nelaimės atveju pati geriausia priemonė yra kukurdvelkis. Šviežias jis perlaužiamas ir vidine puse dedamas ant žaizdos. Sustabdo kraujavimą, žaizda greitai užsitraukia ir nekyla jokių komplikacijų“, – skelbia Panemunių regioninio parko direkcija.
Skirtinguose Lietuvos regionuose šis grybas vadinamas įvairiai: kukurbezdis, milžininis bizdžius, kukurbezdalis, kubyzdalis (Dzūkijoje, Simno apylinkėse), skusbezdalis (Suvalkijoje), pumpotaukšlis (Žemaitijoje, Dzūkijoje), kubezdolis, didysis bezdukas.
Žydrūnė MILAŠĖ
AUTORĖS nuotr.